Daha önce meyve bahçelerinin bir kısmına bahçe sahiplerinin kendi ihtiyaçları için yetiştirdiği Cennet Elması, sektör haline gelmeye başladı. Denizli’de üreticiler alternatif ürün olarak Cennet Elması’na yöneliyor.
PAYLAŞIM GAZETESİ
Özellikle Honaz, Sarayköy, Merkezefendi ve Pamukkale’de yaygın olarak yetiştirilen Cennet Elması, sektör haline geldi. Daha önceki yıllarda bahçe sahipleri tarafından kendi ihtiyaçlarını karşılaması için dikilen Cennet Elması, artık üreticiler tarafından alternatif ürün olarak görülmeye başladı. Adeta para etmeyen elma şimdi kilosu 3 ile 3.5 liradan alıcı buluyor.

5 yıl önce pazarlarda oldukça düşük fiyattan satılan cennet elmasının çabuk çürümesi ile alternatif değerlendirme yolları aramaya başladıklarını anlatan Honaz’ın Kızılyer Mahallesi’nde üreticilik yapan emekli bankacı Osman Çavuş, yapılan araştırmalar sonunda Cennet Elması’nın kurutarak fuarlarda tanıttıklarını ve şimdi kilosunu 30-35 liradan satabilme şansını yakaladıklarını dile getirdi.

YAŞI DA KURUSU DA PARA EDİYOR
Cennet Elması’nın dalından koparıldığı zaman yenebilen bir meyve olmadığını da söyleyen üretici Osman Çavuş, “Cennet elması uygun ısı şartlarında kendiliğinden eren bir meyve. Bizde bu özelliğinden faydalanarak 25 C sıcaklık ve % 20 nem oranını geçmeyen şartlarda 20-30 gün içerisinde kurutarak tartarik asitin meyve şekerine dönüşmesi yani içini bal yapması sağladık.

Bu şekilde ortaya çok güzel bir yemiş çıkıyor. Cennet Elması özellikle A vitamini ve karbonhidratlarca çok zengindir. Lifli bir meyve olduğundan sindirim sistemi için oldukça faydalı, besin ve besleyici değeri oldukça yüksektir. Cennet Elması’nı kuruturken hijyen şartlarına dikkat edilmelidir. Kabuğu soyulduğu için kurutma işlemi araç trafiğinden, haşerattan uzakta yapılmalıdır. Ürettiğimiz ürünler şu anda İstanbul ve Ankara’da yoğun olarak talep edilmektedir. Ege Bölgesi’nin artık incirinin yanında cennet elması da var” diye konuştu.