Yeni bir uygulama ile inme geçiren bir kişinin felçten kurtulma oranı yüzde 70 azaltıldı. Dünyada uygulanmaya başlayan bu teknik Pamukkale Üniversitesi’nde de başarıyla uygulandı.
PAYLAŞIM
GAZETESİ
Beyin ve damar tıkanıklığına bağlı olarak
ortaya çıkan felcin (inme) tedavisi, zamanında müdahale edilirse
artık mümkün oluyor. Pamukkale Üniversitesi Hastanesi Beyin ve
Sinir Cerrahisi doktorlarından Yrd. Doç. Dr. Fatih Yakar ve ekibi,
dünyada uygulanmaya başlayan ve felci belki de tarihe karıştıracak
olan tedaviyi Denizli’de başarıyla uyguladı. Yakar, “Mekanik
trombektomi uygulamasıyla inme geçiren bir hasta eğer 4 saat
içinde hastaneye getirilir ve bu uygulamayla tıkanık yerdeki
pıhtının alınmasıyla hastanın felç kalmama oranı yüzde
70’lerde” diye konuştu.
Türkiye’nin bazı yerlerinde uygulanan mekanik trombektomi uygulamasına, Pamukkale Üniversitesi Hastanesi’nde de başladı. Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Fatih Yakar Denizli’de bir ilke imza attı. 6 ay Japonya’da mekanik trombektomi uygulaması eğitimi gören Yakar ilk uygulamasını gerçekleştirdi.
MEKANİK TROMBEKTOMİ NEDİR?
Yrd.Doç.Dr. Yakar, kişinin felçten kurtulmasını büyük ölçüde mümkün kılan mekanik trombektomi uygulamayı şöyle anlattı:
“İnme geçiren hastalar için uygulanan bir tedavi yöntemi bu. Eğer inme indikten sonra ilk 4 saat içinde bu yöntem uygulanırsa başarı oranı çok yüksek. Öncelikle inme tanısını koyduktan sonra, nöroloji ve beyin cerrahisi uzmanlarıyla beraber değerlendirme yapılıyor. Uygun olursa ameliyata alınıp stent yardımıyla tıkanık yerdeki pıhtı çıkarılıyor. Bu yöntem ile başarı oranı yüzde 70”diye konuştu.
İLK HASTA BURDUR’DAN GELDİ
Tedavinin başarısında ilk 4 saatin çok önemli olduğunu belirten Yakar, ilk hastalarının konuşma ve şuur kaybı şikayetiyle Burdur’dan geldiğini söyledi, “Bu tedavi yönetimi ilk kez, Burdur’dan gelen 72 yaşındaki bir hastamıza uyguladık Damarları açıldı pıhtı alındı. Şu anda da takibine devam ediyoruz” dedi.